• Jönköping

    När du tröttnat på Norrköping kan vi rekommendera att du åker en bit söderut och besöker Jönköping. Jönköping är en stad i södra Sverige med ungefär 90 000 invånare och här kan du boka ett hotell i Jönköping. Det är den 9:e mest folkrika staden i Sverige. Jönköping ligger vid södra änden av Sveriges näst största sjö Vättern. Den ursprungliga staden Jönköping har vuxit tillsammans med Huskvarna och Norrahammar och bildar nu ett sammanhängande stadsområde som sedan 1971 är inom samma härliga kommun.boka hotell i Jönköping

    Staden är självklart säte för Jönköpings kommun som har en befolkning på cirka 130 000 och är även säte i Jönköpings län som har en befolkning på mer än 330 000 invånare. Jönköping är säte för en tingsrätt och en appellationsdomstol samt för det svenska Domstolsverket. Jönköping är också säte för det svenska Jordbruksverket.

    Jönköping är en gammal handelsplats eftersom den var beläget på en korsning för vägarna som följer längs floderna Nissan och Lagan och vägen mellan provinserna Östergötland och Västergötland. Detta var ganska naturligt på grund av det geografiska läget av staden vid södra änden av Vättern som delade de båda länen. Den 18 maj 1284 fick Jönköping rättigheter som en stad i Sverige.

    Dock lämnade den geografiska positionen av staden också sårbar för främmande angrepp främst från danskarna som kommer från söder via vattnet. Följaktligen plundrades staden och brändes flera gånger tills en befästning byggdes på 16 och 17-talet. Jönköping är känt för sin tändstickindustri som pågick mellan åren 1845-1970. Än idag är det ett viktigt svenskt logistikcentrum med många företags centrallager som ligger där (som IKEA, Electrolux och Husqvarna).