• Fakta

    Norrköping är en relativt stor tätort som ligger i Norrköpings kommun. Tätorten ligger i landskapet Östergötland och fungerar som en centralort för hela Norrköpings kommun. Idag är Norrköping faktiskt Sveriges tionde största tätort med sina 87.247 invånare. Den senaste invånarräkningen gjordes under 2010. Det finns också en mycket nyare räkning som man gjorde på hela Norrköpings kommun och den gjordes under 2014. I den räkningen kom man fram till att det bort 134.947 invånare i hela kommunen.

    Norrköping ligger allra längst in i den så kallade Bråviken på båda sidor av älven Motala Ström. Staden är sedan en mycket lång tid tillbaka en industri-, handels-, och en stor sjöfartsstad. Här var det faktiskt den stora textilindustrin som var stadens huvudsakliga näringsliv ända fram till 1960 talet.

    Historien om staden går ända bak till 1384 när Norrköping fick sina egna stadsrättigheter. Man är inte helt säkra på om det verkligen var då staden fick sina rättigheter för första gången. Det finns vissa spekulationer om att Norrköping eventuellt kunde ha fått dessa rättigheter även tidigare.

    Lite längre fram på 1600-talet fick Norrköping sin allra första storhetstid när den nederländske affärsmannen Louis De Geer bestämde sig för att bosätta sig här. Det dröjde inte länge innan han började med att grunda flera olika industrier i staden. Det var allt ifrån pappersbruk och vapenfabriker till klädesfabriker och dessutom ett helt skeppsvarv. Under dessa år så var staden faktiskt sveriges näst största stad sett till antal invånare. Staden har haft en turbulent historia då den har blivit förstöd av yttre fiender flera gånger om. Den första gången som staden drabbades hårt av attackerande styrkor var av danskar 1567 under det så kallade Nordiska Sjuårskriget. Skadorna efter den här drabbningen var dock inte alls lika omfattande som när ryssarna härjade i staden 1719 under det Stora Nordiska kriget. Sedan dess har staden också drabbats av en hel del olyckliga bränder. En av de mest förödande av dessa ska ha ägt rum under 1655.

    Framåt 1719 så började framtiden se ljusare ut för Norrköping då man hade hunnit bygga upp det mesta som blivit förstört. Det var också nu som staden lyckades återta titeln som Sveriges tredje största stad vilket den också fortsatte att vara ända fram till mitten av 1860-talet då det var Malmös befolkning som gick förbi. I den här staden finns faktiskt också Sveriges allra äldsta nyhetstidning som existerar än idag. Den heter Norrköpings Tidningar och grundades redan 1758.

    Lite längre fram i tiden under 1970-talet fick staden ett ordentligt lyft när hela fem olika statliga verk valde att flytta sina kontor hit. Dessa var Luftfartsverket, Invandrarverket, Sjöfartsverket, Kriminalvårdsstyrelsen och dessutom SMHI. När 2000-talet sedan kom så fick Norrköping en helt ny karaktär som en stor universitetsstad tillsammans med grannstaden Linköping. De båda städerna marknadsför sig tillsammans som den fjärde storstadsregionen.

    Stadens centrum var tidigare de kvarter som finns runt det nuvarande Gamla Torget. Runt det här torget finns det massor av fina 17- och 1800 tals hus. Drottninggatan har blivit stadens huvudgata och sträcker sig i dagsläget från den Norra Promenaden och ner hela vägen till järnvägsstationen. Strax utanför järnvägsstationen ligger också Järnvägsparken med en känd staty av Karl XIV Johan som tillverkades under 1846. Här finns också en lite udda och internationellt känd park där det finns en stor kaktusplantering. Den här stora planteringen har funnits här sedan 1930-talet och har idag blivit riktigt känd.

    Norrköping är idag känt för att vara en av sveriges tre städer som fortfarande använder sig av spårvagnar. Här har spårvägen funnits sedan 1904 och idag har man fortfarande kvar två linjer. Den röda linjen som går från Fridvalla till Ringdansen/Kvarnberget med totalt 32 olika hållplatser samt den gröna linjen som går från Vidablick till Klockaretorpet med totalt 26 olika hållplatser.

    Staden är också en knutpunkt för flera stora svenska vägar. Först har vi E4 som går både norr och väster om staden. Sedan har vi också E22:an som faktiskt börjar i Norrköping och fortsätter söderut ner mot Kalmar, Karlskrona och Malmö.

    I Norrköping finns det också en flygplats. Idag heter flygplatsen bara ”Norrköpings flygplats”flygplats i Norrköping men förr så hette den faktiskt Kungsängens Flygplats. Den invigdes på hösten 1934 men det dröjde sedan ytterligare några år innan den reguljära trafiken kom igång ordentligt. Då var det främst sträckan Stockholm – Malmö – Köpenhamn som trafikerades. Under andra världskriget stängdes trafiken ner helt här och flygplatsen utvecklades sedan mycket långsamt fram till 1960-talet. År 1964 fanns det möjlighet att flyga till både Paris och Chicago härifrån och det var också nu som fraktflygen till både Köpenhamn och USA började att utvecklas ordentligt.

    Antalet passagerare som flög till och från flygplatsen har gått ner till mindre än hälften bara under perioden 1997 och fram till 2006. Av den anledningen valde kommunen att överta hela ansvaret för flygplatsen. Idag går det reguljärflyg ner till Köpenhamn, Helsingfors och Visby. Det går också en hel del charterplan här ifrån med bland annat regelbundna flighter till New York. Flygplatsen har också blivit utnämnd till Sveriges fjärde störst charterflygplats under 2012.